Problemet med ID-tyveri blir stadig mer omfattende fra år til år og endelig har forsikringsbransjen også oppdaget et marked for dem som frykter slikt misbruk. Spørsmålet man da vil stille seg er om det er hensiktsmessig og hvor dyrt dette produktet er?

Forsikring mot ID-tyveri er en unødvendig ekstraforsikring for de aller fleste!

For de aller fleste er det ikke nødvendig å forsikre seg mot ID-tyveri. Ved å utøve normal forsiktighet i forhold til eget personvern og iverksette enkle tiltak så bør en slik ekstraforsikring være unødvendig. Unntaket er for dem som av ulike årsaker er ekstra sårbare av ulike årsaker samt dem som rett og slett ikke har tid til å rydde opp selv dersom ID-tyveri skulle skje. Du kan forøvrig lese mer om forsikring mot ID-tyveri og kortmisbruk sett fra en litt annen vinkel hos inkassoguiden.

Slik reduserer du muligheten for ID tyveri!

Som allerede nevnt så kommer du langt ved å utøve normal forsiktighet i forhold til å redusere muligheten for ID-tyveri. Det er åpenbart opplagt at det ikke er lurt å låne ut sin Bank-ID, id dokumenter og passord. Likevel ser vi gang på gang at slik uvørenhet er årsaken til at mange blir utsatt fra ID-tyveri og svært ofte er dette dessverre fra personer som står dem nær på en eller annen måte.

12 enkle tips som nesten eliminerer muligheten for ID-tyveri og misbruk av betalingskort:

 • Aldri lån ut din Bank-ID til noen. Da mener vi ALDRI, ikke til aller nærmeste familie engang. Dersom noen bruker din Bank-ID til å tappe dine kontoer eller identifisere seg som deg på internett så har du også et svært dårlig utgangspunkt og må regne med å dekke alt tap selv. Dersom du gjør noe sammen med noen på internett og disse blir kjent med passordet til Bank-ID'en til ved et uhell så bytter du dette så fort som mulig i ettertid. Dette gjelder selv om du fortsatt er i besittelse av kodebrikken.
 • Beskytt alltid pin-koden på dine betalingskort når du bruker disse, både i butikk og minibanker. Du skal beskytte koden så godt at selv om det er et kamera rett over deg så skal det ikke kunne fange opp hva du taster.
 • Fødselsnummer er faktisk ikke så sensitivt som mange tror og mange flere har tilgang til dette enn det folk flest er klar over. Likevel bør du vise normal forsiktighet med hvor du legger fra deg dette og vise forsiktighet spesielt på internett. Selv om det er strenge regler i personopplysningsloven og det nye EU direktivet (GDPR)om hvordan slike opplysninger kan brukes og skal lagres sikkert i databaser så er det likevel mye slurv på området, spesielt i små og mellomstore bedrifter.
 • Vær kritisk til hvilke vedlegg du åpner av e-poster og ikke trykk på lenker fra selskap som utgir seg for å være banker, kortselskap, transportører, nettbutikker osv. Les e-posten og dersom det er noe du trenger å logge deg inn på nett for å foreta deg så legger du inn via nettleseren på vanlig måte uten å følge linken i e-posten.
 • Bytt passord ofte og bruk passord som er enkle å huske for deg men vanskelige for andre. Eksempelvis er det en dårlig ide å bruke navnet på hunden din som passord. I stedet bør du lage deg en "passphrase" som er en setning med et enkelt innhold. Det kan være "Hunden min heter "Fido" og dette er passordet til hotmail." Dette passordet er svært vanskelig å gjette for uvedkommende og har så mange tegn at såkalte "bots" som søker vilkårlig etter passord har en håpløs oppgave foran seg. Når du må bytte passord gjør du en enkel endring i setningen som igjen er logisk for deg men ikke like logisk for andre.
 • Sperr deg selv for kredittsjekk ved å gi deg selv kredittsperre. Dette betyr at alle banker og andre seriøse aktører som vurderer å gi deg kreditt vil få opp at du er sperret for kreditt og dermed vil de heller ikke få opp noen opplysninger om deg. Dette er lurt av flere årsaker. For det første unngår du all potensiell snoking i dine kredittopplysninger (dette er imidlertid ikke noe stort problem på grunn av ordningen med gjenpartsbrev). For det andre så vil du i stor grad begrense muligheten for misbruk av dine personalia dersom noen har fått tilgang til dine personopplysninger og gjerne har identifikasjonspapirer eller i verste fall Bank-ID som tilhører deg. Disse vil dermed få problemer med å skaffe kredittkort, forbrukslån, mobiltelefonabonnement og lignende i ditt navn. Du kan lese mer om ordningen om kredittsperre på kredittsperre.com.
 • Vær kritisk til hvor du bruker kredittkortet når du handler på internett og velg løsninger som Paypal eller Klarna der du har muligheten til dette i stedet for å legge igjen kortopplysningene hos nettbutikken. Det er noe du aldri bør gjøre med unntak av svært store og anerkjente aktører. Selv om disse neppe selv vil misbruke disse opplysningene så er de et yndet mål for "hackere" som er på jakt etter slike opplysninger. Jo færre steder du legger igjen kortnummer jo mindre risiko. En tjeneste som Paypal kan jo selvsagt også bli hacket men risikoen er liten og du trenger kun å legge igjen kortnummeret denne ene plassen i stedet for hver eneste nettbutikk du handler i.
 • Aldri gi fra deg betalingskortet ditt til kelneren, servitører eller andre når du handler. Dersom du er på restaurant og vil betale med kort må du insistere på å bli med bort til kortterminalen. Selv om restauranten er seriøs så er ikke nødvendigvis kelneren det. Utro tjenere er en vanlig årsak til slikt misbruk.
 • Bruk kredittkort fremfor debetkort (kort som er knyttet til din konto) il transaksjoner med litt ekstra risiko. Dette gjelder typisk handel på internett og på ferie i utlandet.
 • Sjekk kontoen din med jevne mellomrom etter urettmessige transaksjoner. Dette gjelder alle dine kontoer inkludert kredittkortkontoer. Sjekk alltid kontoutskriftene som tilhører dine kredittkort. Ofte foregår misbruk ved at det trekkes et lavt beløp med jevne mellomrom for at den som utsettes for misbruket ikke skal reagere.
 • Hold deg unna tvilsomme spørreundersøkelser og gratis vareprøver på internett som virker litt tvilsomme. Dette er typiske feller til å lokke deg til å gi fra deg personopplysninger og/ eller lokker deg inn i dyre avtaler hvor dette er skjult i omfattende betingelser.
 • Tøm postkassen daglig og få noen til å tømme den mens du er bortreist. ID-tyveri og kortmisbruk skjer ofte ved tyveri av post. Vær oppmerksom dersom du ikke mottar post over et unormalt langt tidsrom. Noen kan ha klart å omadressere posten din for å misbruke din identitet eller stjeler posten før den kommer deg i hende.

Hvem er ekstra utsatt for ID-tyveri?

Noen har større risiko for å bli utsatt for ID-tyveri enn andre. Det er hovedsakelig to årsaker til ID-tyveri. Dette er typisk økonomisk vinning eller et ønske om å gi motparten problemer.

Den vanligste årsaken til ID-tyveri er økonomisk vinning for svindleren. Her er personer med solid privatøkonomi mye mer attraktive mål enn personer med dårlig økonomi. Eldre personer med god økonomi og begrenset innsikt innen teknologi og IT er attraktive mål for svindlere. Personer med betalingsanmerkninger har normalt lite å frykte, dersom noen forsøker å opprette avtaler i deres navn så vil dem normalt få avslag uansett. Dette betyr ikke at de ikke bær vise vanlige forsiktighetsregler da de kan bli misbrukt på andre måter likevel.

Den andre årsaken er et ønske om å ramme personen som blir utsatt for ID-tyveri, gjerne som en hevn for ett eller annet. Dette er ekstra problematisk fordi det ofte er utført vilkårlig og uten noen penger å spore. I mange tilfeller bestilles det for eksempelvis mye forskjellige varer og tjenester som plutselig leveres til offeret. Hensikten er at offeret skal få mye problemer med å ordne opp i dette i ettertid samtidig som denne skal føle seg utrygg på hva det neste blir. Dersom du opplever dette bør du umiddelbart sørge for en kredittsperre på ditt navn. Det kommer garantert mer.

Vær påpasselig ved samlivsbrudd!

Samlivsbrudd er et område hvor urovekkende mange blir utsatt for ID-tyveri. Her er kombinasjonen av et ønske om å ramme motparten sammen med at partene ofte kjenner til viktige detaljer som er avgjørende for å gjennomføre et ID-tyveri. Det er derfor alltid lurt å ta en gjennomgang av passord og lignende ved et samlivsbrudd. Sørg for å slette alle former for fullmakter, tilganger og lignende som den andre har til din konto og kundeforhold rundt forbi. En forsmådd eks kan være en farlig fiende i denne sammenheng.

Politianmeld all misbruk av din ID med en gang!

Dersom du blir utsatt for ID-tyveri så bør du politianmelde dette omgående. Selv om det bare begynner med noe småtteri som du raskt rydder opp i så kommer det gjerne mer. Anmeld dette med en gang så blir det enklere for deg senere å rydde opp i. Dersom du vener for lenge så dukker spørsmålet om hvorfor du ikke anmeldte dette tidligere fort opp og blir brukt mot deg av aktører som gjerne tror deg men likevel bruker dette mot deg. Disse vet at dersom de ikke klarer å kreve deg for pengene så har de ingen andre å gå på og dermed er alternativet tap. Da er det lett å glemme moralen og tyne deg mest mulig.

Bør du forsikre deg mot ID-tyveri?

Dette er jo hele hovedpoenget med artikkelen. Er forsikring mot ID-tyveri og kortmisbruk noe du bør betale for eller bør du ta sjansen og leve uten?

Vårt svar er at for de aller fleste er det tilstrekkelig å vise normal forsiktighet og følge rådene i denne artikkelen. Da er risikoen relativ liten for at du skal oppleve ID-tyveri. Dog er du aldri sikker, det kan være en utro tjener i det offentlige, banken din eller lignende. Likeså kan antatt seriøse aktører gjøre feil slik at opplysninger kommer på avveie. Uansett er det så mange som har tilgang til viktige personopplysninger på forskjellige måter via deres arbeidsplass at sikker kan du aldri være.

Vi vil således anbefale dem som er ekstra bekymret for ID-tyveri til å faktisk tegne en slik forsikring. Det samme gjelder personer som anser seg selv å ha ekstra stor risiko for å bli utsatt for dette av forskjellige årsaker. Husk at dette ikke trenger å være en avgjørelse som gjelder for resten av livet. Du kan tegne en forsikring og si den opp når du mener den ekstra risikoen er borte.

Hva dekker forsikring mot ID-tyveri og misbruk av betalingskort?

Det er ikke et fasitsvar fordi det varier fra de forskjellige typer forsikringer og forsikringsselskap. Uansett så er det to ting som er typisk. Den ene er forsikring mot økonomisk tap og den andre er at du får hjelp til å rydde opp i rotet som oppstår. Det vil alltid være begrensinger i omfanget av slike forsikringer så du bør ta deg jobben med å sette deg godt inn i vilkårene.

Sjekk om du allerede er forsikret!

Før du i det hele tatt vurderer tegne en forsikring mot ID-tyveri bør du undersøke hva som er inkludert i forsikringer du allerede har og hva disse i så fall faktisk dekker. Kanskje du konkluderer med at du er forsikret men du syntes ikke ordningen er god nok for deg.

Dersom du allerede er forsikret på en aller annen måte mot ID-tyver eller kortmisbruk så er dette gjerne via innboforsikring, reiseforsikring, kredittkort eller via jobb og fagforening. Dersom du stoler på at du er tilstrekkelig forsikret via ett eller flere av disse alternativene så bør du sette deg godt inn i betingelsene da omfanget av forsikringen kan være veldig begrenset.