Hvordan refinansiere med pant i boligen?

Boliglån med pant i fast eiendom, eller med pant i adkomstdokumenter (borettslagsleilighet), er den desidert billigste låneformen for de fleste privatpersoner i Norge. Det er således veldig fornuftig å bake inn størst mulig del av sin totale gjeld i boliglånet for å få så lave rentekostnader som mulig. Dette kalles gjerne refinansiering eller omstartslån. Tidligere krevde bankene stor andel av egenkapital, noe som de har stilt mindre krav til med årene, bortsett fra en liten innstramming de siste årene for å unngå en overoppheting i boligmarkedet, spesielt i Oslo.

Hvor mye kan jeg refinansiere med pant i boligen?

Det er uansett sjeldent noe problem å låne opp til 85 % av boligens verdi forutsatt at man har betjeningsevne, ofte går banken med på opptil 90-100 % så lenge de holder seg innenfor kvoten Finanstilsynet har satt for slik fullfinansiering.

Boligrenten ligger i dag på 1,5-4% årlig rente, avhengig av kundeforhold, sikkerhet og lånets størrelse. Til sammenligning ligger renten på forbrukslån og kredittkort grovt regnet rundt 20 %. Du betaler med andre ord omtrent det samme i rente på kr 100.000,- på kredittkortgjeld som du betaler i rente på kr 300.000,- på boliglånet ditt. Det sier seg selv hvor ugunstig det er å ha flere hundre tusen i kredittkortgjeld fremfor å refinansiere og få dette inn i boliglånet ved et omstartslån. På et boliglån er det for øvrig mye lettere å få innvilget lengre avdragsfrie perioder når det er behov for det.