Dersom du har ett eller flere forbrukslån eller kredittkort har du garantert blitt kontaktet av kortutsteder eller långiver med tilbud med egen gjeldsforsikring/ betalingsforsikring. Tilbudet kan virke godt ved første øyekast og er lett å takke ja til. Dette bør du tenke deg om to ganger før du gjør da det rett og slett er rådyrt.

Ved en tilfeldig sjekk av 2 store norske kortselskaper ser vi at disse tilbyr en slik forsikring til henholdsvis 0,6% og 0,7% i forsikringspremie av månedlig saldo. Dette utgjør henholdsvis 7,2 % og 8,4 % i årlig forsikringspremie. Forsikringen dekker da gjerne hele gjelden ved død eller kritisk sykdom samt at gjelden betjenes for deg under sykemelding. Dersom samme prosentsatser skulle brukes på et boliglån på f.eks. 2 millioner hadde års- premien utgjort henholdsvis 144.000,- og 168.000,-. Det bør med andre ord begynne å demre for deg hvor dyr en slik unødvendig ekstraforsikring er. Riktignok betjenes gjelden for deg i en sykemeldingsperiode noe en tradisjonell gjeldsforsikring neppe gjør, men det er vel strengt tatt overflødig med tanke på at du mottar sykepenger tilsvarende lønnen din i denne periode.

Dersom du skal forsikre deg mot død og sykdom bør du konsentrere deg om den største gjelden din som sannsynligvis er bolig, hytte og bil lån. Dersom du har et kredittkort eller to med gjeld på noen titusener er det sannsynligvis noe du finner en løsning på uansett. Det å dekke inn boliggjeld på et millionbeløp kan bli en helt annen utfordring. Sørg derfor for å tegne en ordentlig gjeldsforsikring i banken hvor du har ditt boliglån, dette fås til en mye mer fornuftig pris en den prisen du får på gjeldsforsikring på forbrukslån og kredittkort.