Revolut – det perfekte alternativet til gebyrkåte norske banker!

Dette er artikkelen for deg som er møkk lei norske banker som tar smågebyrer i hytt og pine, og på toppen av det hele skjuler ekstra gebyrer inn begrep som valutapåslag og vekslingsgebyr.

Det eksisterer ett godt alternative til norske banker og er et perfekt alternativ både hjemme i Norge og ikke minst på reise. Revolut er en ny aktør på markedet, som i løpet av få år har tatt solide markedsandeler over hele Europa og ellers i verden og har i skrivende stund over 25 millioner kunder.

Revolut har raskt bygget seg opp som et gebyrfritt alternativ til norske banker, hvor du riktignok kan betale for å oppgradere medlemskapet ditt, men uten at dette er nødvendig for å få full glede av banken.

Følgende tjenester er det normalt gebyrer på i Norge, men er helt gratis hos Revolut:

  • Årsgebyr konto: Kr 0,-
  • Årsgebyr kort: Kr 0,-
  • Virtuelt kort: Kr 0,-
  • Termingebyr: Kr 0,-
  • Gebyr ved bruk av kort: Kr 0-
  • Gebyr ved minibankuttak: Kr 0,- (gjelder inntil 5 uttak på totalt kr 2000,- pr. mnd.)
  • Valutapåslag: 0% (men 0,5 % i helger samt interbank sitt standardgebyr på 0,11 %)
  • Internasjonale betalinger via SWIFT eller SEPA: Kr 0,-
  • Gratis konto og kort til 1 barn: Kr 0,- (flere barn kan legges til ved å oppgradere til betalt plan)
  • Valutaveksling i appen: Kr 0,- (inntil kr 10000,- pr. mnd. (høyere grense ved betalt plan)
  • Overføre penger fra ditt norske bankkort til Revolut på sekunder: Kr 0,-

Det eneste du må betale for ved standard kunde plan er et lite gebyr for forsendelse av nye betalingskort. Det er kun for å dekke porto og ligger på rundt hundrelappen, men da har du et fysisk Visa eller Mastercard i typisk 5 år før du trenger å få nytt.

Hvordan bli kunde hos Revolut?

Den enkleste måten å bli kunde hos Revolut på er å følge denne lenken. Du kommer da inn på Revolut sin hjemmeside hvor du må legge inn ditt telefonnummer. Du vil da få tilsendt en lenke til å laste ned Appen, enten fra App Store eller Google Play avhengig av din type telefon.

Når du har lastet ned appen må du gjennom en kort registeringsprosess. Her må du legge inn personalia og legitimere deg. Alt gjøres via telefonen og du tar bilde av din legitimasjon og laster opp et bilde av deg selv som sammenlignes med bildet på opplastet legitimasjon. Det hele er veldig enkelt og forklares enkelt og tydelig underveis og tar ikke mer enn 5-10 minutter.

Bør jeg betale for et oppgradert medlemskap?

Selv om det absolutt ikke er nødvendig å betale for et oppgradert medlemskap, så får du så mange ekstrafordeler at det er verdt å vurdere. Spesielt dersom du reiser mye, eller liker å investere. Vi anbefaler at du begynner med et gratis medlemskapt og oppgraderer eventuelt på et senere tidspunkt når du har blitt godt kjent med Revolut og appen.

Eksempler på ekstratjenester du kan få ved å oppgradere medlemskapet (avhengig av hvilket nivå du velger):

  • Utvidete muligheter til å handle kryptovaluta til et påslag på kun 0,5 %.
  • Utvidet mulighet for gebyrfrie minibankuttak.
  • Personlige kort eller metall kort
  • Gratis kortlevering
  • Aksjehandel på amerikanske børser til kun 0,5 % kurtasje og minstekjøp på kun 1 US dollar.
  • Cashback
  • Reiseforsikring
  • Leiebilforsikring
  • Kjøpsforsikring
  • Ekstra sikkerhet ved kortbruk
  • Redusert pris på loungetilgang på flyplasser
  • Gratis loungetilgang dersom flyet ditt er forsinket
  • Ubegrenset gebyrfri valutaveksling på hverdager
  • Kundesupport 24/7
  • Ekstra rabatter på reiser og hotell
  • M.m.

Valutapåslag – en stor ekstrakostnad på reise!

Norske banker tar typisk 1,75% - 2 % i valutapåslag når du handler i utlandet eller i utenlandsk valuta på internett. Hos Revolut er dette påslaget på 0 % på hverdager, mens det er på 0,5% i helger.

I tillegg kommer interbank (vekslingskontoret til kortselskapene) sitt vekslingsgebyr på 0,11 %, men det påløper alltid så lenge du handler med Visa eller Mastercard og kommer i tillegg til valutapåslaget din norske bank tar.

Bankene bruker valutapåslag som et påfunn for å beskytte seg mot valutasvingninger i den perioden fra du drar kortet til banken faktisk får sitt oppgjør. For det første så skjer dette relativt umiddelbart på hverdager. For det andre kan dette gå begge veier, og i lengden utjevner det seg. Det er med andre ord et dårlig påskudd fra norske banker for å legge på skjulte ektragebyr som de fremstiller som uunngåelige. Norske banker tar typisk et betydelig minibankgebyr i tillegg ved kontantuttak fra første uttak og første krone.

Det kan med andre ord bli dyrt på reise med norske bankkort uansett om det er debetkort eller kredittkort. Dersom du bruker kr 10000,- på en reise så vil det med et valutapåslag på 2 % utgjøre en ekstrakostnad alene på kr 200,-. De fleste familier bruker vesentlig mer enn det på en lengre utenlandsferie.

Du er dekket av EU sine innskuddsgarantiordninger

Du er ikke dekket av den norske innskuddsgarantiordningen, men fortvil ikke. EU har en tilsvarende ordning, kun med den lille forskjellen at du kun garanterer for opptil 100.000,- Euro, eller ca. 1 million kroner i motsetning til 2 millioner i Norge. Så lenge du ikke skal ha mer enn dette på konto er det med andre ord lite å bekymre seg for.

Revolut er til tross for sin unge alder veletablerte med solid økonomi og aktører i bakgrunnen som er villige til å bruke penger på utvikling av selskapet.

Er det ulemper med Revolut?

Den eneste ulempen med Revolut er at du ikke får et Norsk bankkontonummer. En del arbeidsgivere vil nok kreve at de kan betale ut lønnen din til norsk bankkonto, men så lenge Revolut tilbyr å overføre penger gratis via ditt norske bankkort så er det ikke noe problem.

Du kan heller ikke betale regninger med Kid nr. til norske mottakere på den normale måten. Dette må gjøres via SWIFT eller SEPA som er den internasjonale måten å betale regninger på over landegrenser. De fleste større norske firmaer som du får regning av opplyser IBAN og SWIFT nr. på sine fakturaer til slik betaling fra utlandet. Dette er imidlertid også helt gebyrfritt hos Revolut og bør ikke føre til de store forsinkelser.

Når du betaler regninger på denne måten så kan det medføre et gebyr hos mottar til mottakers bank. Dette trenger imidlertid ikke du å tenke på da det er etablert praksis at betaler og mottaker dekker omkostninger på hver sin side. Du betaler din bank (gebyrfritt hos Revolut) og mottaker betaler påløpte gebyrer i sin bank.

Så lenge du betaler en faktura, inkassovarsel eller annen type krav kan du føle deg trygg så lenge du betaler senest på forfallsdato. Det er uvesentlig for deg om det tar noen dager før mottaker faktisk registrer innbetalingen med tanke på oversittelse av viktige frister som i et inkassovarsel. Les mer om dette hos inkassoguiden som også har fått dette bekreftet av Finanstilsynet.