De aller fleste av oss har lommeboken full av forskjellige betalingskort. Der finner du gjerne bankkort tilknyttet lønnskontoen, flere kredittkort og gjerne et firmakort. Det er faktisk ikke uvanlig å ha opp imot 10 forskjellige varianter av betalingskort i lommeboken og enkelte har enda flere.

Tenk deg at du fortsatt kunne beholde denne valgfriheten i forhold til hvilket kort du ønsket å belaste, og samtidig kun behøvde å ha et kort med deg. Tenk deg også hvor ofte du i ettertid ser at du burde belastet et annet kort enn det kortet du valgte der og da, men det er selvfølgelig for sent nå.

Dette er høyst aktuelle problemstillinger som det nå finnes en god løsning på. Curve card, eller Curve kort på norsk, er et britisk Fintech produkt som faktisk gir deg denne muligheten.

Med Curve kan du legge inn alle dine Visa og Mastercard i Curve sin mobilapp, og deretter betale fra valgfritt av disse kortene ved å bruke ditt ene Curve kort. I tillegg har du muligheten til å gå 14 dager tilbake i tid dersom du har belastet feil kort og ønsker å belaste et annet kort. Da kan du flytte transaksjonen fra det ene kortet til det andre i appen.

Artikkelforfatter har selv testet Curve i en måneds tid og det fungerer utmerk, dette gjelder både ved vanlig bruk i butikker og ved kjøp online. Det er også en glimrende måte å unngå din norske bank sine valutapåslag da Curve gjør vekslingen gebyrfri for deg når du handler i utenlandsk valuta.

Curve Mastercard er også en enkel måte å unngå det norske forbudet mot betalingsformidling til utenlandske spill selskap. Vær oppmerksom på at det vil være i strid med Curve sine betingelser, så du risikerer dermed at kortet blir sperret ved slik bruk. Vi vil derfor likevel ikke anbefale at Curve benyttes til dette. Se liste over beste nettcasinoer som tillater innskudd med E-lommebøker.

Hvordan fungerer Curve?

Curve er ett mobile first produkt. Det betyr at alt skjer via mobilappen til Curve, og det er også via denne appen du blir kunde hos Curve. Når du har lastet ned appen, så gjennomfører du bestillingsprosessen i appen. Etter en ukes tid kommer kortet i posten.

I selve appen kan du legge inn alle dine Visa og MasterCard. Det har ikke noe å si om det er debetkort, kredittkort eller Prepaid kort. Så lenge kortet er tilknyttet Visa eller MasterCard, så kan du knytte det opp mot ditt Curve kort. Det samme gjelder et bankkort fra norsk bank, så lenge det har en Visa eller Mastercard logo.

I Curve appen så vil du til enhver tid måtte velge hvilket av kortene du har registrert i appen din som er aktivt. Det er dette kortet som dermed blir belastet når du bruker ditt Curve kort. På det kortet som belastes vil hele transaksjonen overføres slik at du også der kan se hvilken butikk du handlet i. Den eneste forskjellen er at det vil stå «CRV*» foran navnet på butikken for å vise at dette er en transaksjon som er gått gjennom Curve.

Dersom du ønsker å angre i forhold til hvilket kort du belastes, så kan du innen 14 dager etter transaksjonen bruke funksjonen «go back in time» og flytte transaksjonen over til et av de andre kortene du har registrert i appen.

Transaksjonen vil da bli belastet det nye kortet samtidig som den annulleres på det gamle kortet med en mot transaksjon. Normalt blir den gamle transaksjonen annullert omgående, men innimellom kan det skje at det tar noen virkedager før transaksjonen blir fjernet fra det gamle kortet.

Det er noen begrensninger i forhold til å bruke «go back in time» funksjonen. For det første må kortet du flytter transaksjonen til ha samme hovedvaluta som kortet som opprinnelig ble belastet, eventuelt samme hovedvaluta som den opprinnelige transaksjonen. Dette fordi at du ikke skal kunne spekulere i valutakurs svingninger i mellomtiden.

Kortets hovedvaluta vil normalt være valutaen til det landet kortet er utstedt i. Dersom du skal flytte transaksjonen mellom to norske kort, så vil dette dermed ikke være noe problem.

Du kan for øvrig kun bruke funksjonen «go back in time» en gang for hver transaksjon. Dersom du flytter transaksjonen til et annet kort, så er dette endelig.  Du kan heller ikke flytte transaksjoner som er på et beløp større enn 1000 engelske pund, noe som i skrivende stund tilsvarer over kr 11000,-.

Hvordan bli kunde hos Curve?

Du laster ned appen via Google Play store eller Apple App store, gjerne via denne lenken. Dersom du oppgir koden NQAPOVVD så vil du få 5 engelske pund i velkomstgave, når du har brukt kortet første gangen.

Når du har lastet ned appen, så går du gjennom registreringsprosessen som du guides igjennom. Du må blant annet ta et bilde av passet ditt for å verifisere at du er du. Når du har gjort dette så bestiller du kortet i apen, og kortet kommer hjem til deg i postkassen i løpet av en ukes tid. Deretter aktiverer du kortet, og det hele er klart til bruk.

Hva koster det å bli kunde hos Curve?

Det er helt gratis å bli kunde hos Curve. Selve kortet er også helt gratis å anskaffe og bruke.

Når du benytter Curve kortet i utlandet så får du også gebyrfri veksling, fra valutaen som du handler i, til hovedvalutaen på kortet ditt. Dermed kan du slippe unna valutapåslaget som norske banker pleier å legge på ved kjøp i utenlandsk valuta.

Dersom du bruker Curve kortet i helgene i en annen valuta enn det som er hovedvalutaen på kortet som belastes, så vil det legges på et valutapåslag på 0,5 % fordi Interbank sin vekslingsbørs er stengt i helgene. På hverdager slipper du imidlertid dette og bruk er helt gratis.

Det lønner seg imidlertid fremdeles å benytte Curve kortet i utlandet i helgene, fremfor ditt norske kort. Selv om Curve tar et valutapåslag på 0,5 % i helgene så er dette fortsatt langt unna 1,75 % eller 2 % som er vanlig i norske banker.

Ellers vil dette ikke påvirke kjøp i norske kroner, når det underliggende kortet har hovedvaluta i norske kroner. Da skjer det jo ingen veksling og det påløper heller ingen vekslingspåslag.

Er Curve trygt å bruke?

Curve er i det store og det hele et trygt produkt å bruke. Dersom du mister ditt Curve kort og dette blir misbrukt før du rekker å sperre det, så er det fortsatt kun et kort som kan belastes, nemlig det kortet du for øyeblikket har tilknyttet ditt Curve kort i Curve sin mobilapp.

Selve Curve appen fremstår som veldig sikker, og sikres med passkode eller fingeravtrykk. I selve appen kan du enkelt sperre selve Curve kortet dersom dette kommer på avveie. Du gjenåpner det like enkelt. Dermed er terskelen lav for å sperre kortet dersom du ikke finner det med en gang siden det er like lett å gjenåpne det dersom det dukker opp igjen.

Du mister ikke noen rettigheter ovenfor bankforbindelsen som de tilknyttede kortene er utstedt av. I Curve sine betingelser står det imidlertid at innsigelser på transaksjoner fortrinnsvis skal rettes til dem. Dette på grunn av rollen som mellommann mellom opprinnelig kortutsteder og brukerstedet.

Dersom Curve skulle bruke lang tid på å behandle en sak bør du likevel vurdere å klage til din norske bankforbindelse også for sikkerhets skyld, men gi Curve en sjanse først. Du rydder normalt opp på en seriøs måte.

Curve er ingen bank og du har aldri penger stående inne på ditt Curve kort. De er kun ett mellomledd som videreformidler korttransaksjoner.

Fordeler og ulemper med Curve.

Som ved alle andre produkter, så er det fordeler og ulemper med å bruke Curve kort. Nedenfor har vi derfor listet opp de vesentlige fordelene og ulempene som vi kan se med Curve.

Fordeler med Curve:

 • Du slipper å ta med deg mange kort i lommeboken.
 • Ved bruk i utlandet og i utenlandske nettbutikker så får du gratis veksling til valutaen til det kortet som belastes. Dermed slipper du din banks valutapåslag som er typisk 1,75 % eller 2 % for norske banker.
 • De 3 første månedene så kan du velge mellom 3 aktører fra en liste hvor du får 1% cashback på alle dine kjøp fra disse.
 • Funksjonen «go back in time» vil du fort finne stor nytteverdi i. Dersom du mangler penger på lønnskonto så kan du belaste kredittkortet ditt og bruke denne funksjonen dersom du får penger på konto i løpet av 14 dager. Da slipper du å styre med å betale kredittkortfakturaen.
 • Curve appen er veldig nyttig og oversiktlig. Du får melding omgående i appen når du bruker kortet og kan kontrollere at du er belastet riktig beløp. Du kan ta bilde av kvitteringen og lagre denne i appen.

Ulemper med Curve:

 • Du kan miste cashback og bonuspoeng på dine kredittkort (kun for den aktuelle handelen), dersom du bruker slike kort via gjennom Curve.
 • Curve er merket som et debetkort. Det betyr at dersom du skal betale for noe som krever kredittkort, for eksempel ved leie av bil eller hotellrom, så må du fortsatt ha med et fysisk kredittkort.
 • Du kan ikke tilknytte American Express til ditt Curve kort. Dette er heldigvis ikke et stort problem i Norge hvor American Express ikke er et særlig utbredt produkt.
 • Du er avhengig av at brukerstedet aksepterer Mastercard. Dette er sjeldent et problem, men det kan forekomme at brukerstedet ikke godtar dette.
 • Dersom du bruker funksjonen «go back in time», så kan det skje at transaksjonen blir stående på begge kortene i noen dager frem til den blir slettet fra kortet du først belastet.
 • Enkelte brukere har rapportert problemer med å bruke kortet på ubemannede bensinpumper hvor kjøpet belastes etter fyllingen er avsluttet.

Cashback med Curve.

Curve har et eget Cashbackprogram. Kunder som har et vanlig standard gratis medlemskap før Cashback hos 3 aktører i de 3 første månedene de er kunde hos Curve.

Etter disse 3 månedene må medlemskapet oppgraderes for å fortsatt få Cashback ved bruk av Curve kortet.

Aktørene du kan få Cashback hos velger du ut ifra en liste. Du kan ikke bytte frem og tilbake så du må tenke godt gjennom hvilke aktører du kommer til å bruke mest penger hos. Aktører som står på denne listen er blant annet McDonalds, Burger King, Uber, Starbucks, Lidl, Carrefour og mange flere. Dessverre er det mange aktører som ikke har virksomhet i Norge men som er store i utlandet.

Bør jeg kjøpe oppgradert Curve medlemskap?

Det koster 9,99 Euro i måneden å få et oppgradert Curve medlemskap. Da får du fast Cashback, samt reiseforsikring inkludert.

For nordmenn som normalt allerede har en fast helårs reiseforsikring, så gjenstår man kun med Cashback. Man må dermed handle for kr 10000,- i måneden hos de 3 valgte aktørene for cashback bare for dette regnestykket skal gå i null. Det er det nok svært få som gjør.

For nordmenn som allerede har en god reiseforsikring er et oppgradert medlemskap med andre ord helt unødvendig.

Hvordan tjener Curve penger?

Det er vesentlig at en slik aktør som Curve faktisk tjener penger. Hvis ikke vil det før eller siden oppstå problemer, noe som også kan få følge for kundene. Det er dermed i kundenes interesse at Curve faktisk tjener penger.

Når et Mastercard brukes til kjøp av varer eller tjenester, så har brukerstedet en avtale med Mastercard eller en samarbeidspartner med disse. Brukerstedet må betale et gebyr for hver transaksjon til Mastercard, typisk på noen prosent. En betydelig del av dette gebyrer går videre til kortutsteder som er Curve.

I Europa kan maksimalt 0,3 % av transaksjonsbeløpet gå tilbake til kortutsteder, noe som høres lite ut, men som blir mye etter hvert. Utenfor Europa er denne prosentsatsen betydelig høyere. Bare her har Curve betydelige inntekter.

Dog er vi noe usikre på hvordan tilsvarende håndteres videre i neste ledd når Curve deretter belaster neste kortutsteder. Vi antar at dert er Curve som beholder denne andelen i slike tilfeller, eventuelt at det skjer en deling.

En annen viktig inntektskilde vil være fra dem som kjøper oppgradert Curve Black kort. Til 9,99 Euro i måneden. Selv om det innebærer enkelte økonomiske fordeler for kunden med å ha dette oppgraderte kortet, så er det utvilsomt mye penger å tjene for Curve på hver kunde som benytter denne muligheten.

Ellers tar Curve inn noe penger på valutapåslag og enkelte andre gebyrer ved minibankuttak og lignende. Valutapåslag unnskyldes med at det skal dekke opp for eventuelle svingninger når vekslingsbørsen er stengt, men siden risikoen er like stor begge veier vil dette jevne seg ut over tid og ikke være en reell kostnad.

Slik sparer du penger når du handler via Paypal med Curve.

Når du handler på internett og skal betale via Paypal så vil Paypal gi deg valget mellom å veksle til norske kroner for deg, eventuelt la din kortutsteder stå for vekslingen. I begge tilfeller vil dette koste deg mye ekstra.

Alle norske banker tar enten 1,75 % eller 2 % i valutapåslag. Dette er likevel billigere enn å la Paypal stå for vekslingen ifølge uformelle tester vi har gjennomført.

Du kan imidlertid slippe et slikt påslag helt ved å bruke Curve. Pass på at Paypal ikke veksler for deg (dette kan du velge i kjøpsprosessen via Paypal) og bruk ditt Curve kort. Så lenge du ikke gjør dette i helgen så slipper du dermed alle ekstra gebyrer ved å handle i annen valuta.

Tilsvarende gjelder egentlig alle kjøp i utlandet og på internett. Betal i lokal valta eller nettstedets valuta og la Curve veksle for deg. Da slipper du mye billigere unna.